top of page

זכוכית מגדלת

מבט חטוף למדעי החיים

צבא ההגנה של גופינו: מערכת החיסון - חלק ד

ד"ר ספי זרגריאן

ד"ר ספי זרגריאן: צבא ההגנה של גופינו - מערכת החיסון - חלק ד
הרצאות שש הממלכות: מערכת החיסון חלק ד

זיהומים חיידקיים או נגיפיים הם הגורם הנפוץ ביותר למחלות ברוב האנשים. הם גורמים למצבים כמו "התקררות", שפעת, חצבת, חזרת, מלריה, איידס ועוד. התפקיד של מערכת החיסון הוא להגן על הגוף מפני זיהומים מעין אלה. מלבד זיהוי והשמדה של פתוגנים כגון חיידקים ונגיפים, למערכת החיסון יש עוד מספר תפקידים חשובים. למשל, מערכת החיסון יכולה לזהות גידולים בשלבים מוקדמים, וברוב המכריע של המקרים משמידה אותם.

חיידקים ונגיפים

גופינו מורכב מאינספור תאים. כל תא הוא מכונה מורכבת עם תפקידים ספציפיים. (כמעט) לכל תא בגופינו יש גרעין, ציוד ("מפעלים") לייצור אנרגיה ומפעלים נוספים הנקראים אברונים.

חיידקים הם אורגניזמים חד-תאיים הרבה יותר פשוטים מתאי גופינו. למשל, אין להם גרעין. הם בממוצע קטנים פי 100 מתא ממוצע שלנו ואורכם נמדד לרוב כ- 1 מיקרון. החיידקים הם אורגניזמים עצמאיים היכולים לקלוט מזון ולהתרבות - יש שיתארו אותם כדג ששוחה באוקיאנוס של גופינו. בתנאים מתאימים חיידקים מתרבים במהירות רבה (מאוד): חיידק יכול להתחלק לשני חיידקים תוך 20 דקות בתנאים אופטימאליים. בקצב הזה חיידק אחד יכול להפוך למיליוני חיידקים תוך מספר שעות.

נגיף הינו זן אחר לגמרי. נגיף אינו נחשב מבחינה מדעית יצור חי. נגיף הוא בסה"כ מקטע DNA (או RNA) במעטה חלבוני. נגיף בא במגע עם תא, נדבק אליו ומחדיר אליו את ה DNA שלו (ולפעמים גם עוד מספר אנזימים). ה- DNA הנגיפי משתמש במשאבים והמנגנונים התוך תאיים כדי להשתכפל ובסופו של דבר ליצור עוד הרבה נגיפים. בסופו של דבר התא המאכסן מת, וממנו מתפרצים החוצה ("לחופשי") נגיפים חדשים. ישנם מקרים בהם הנגיפים שומרים על התא חי לאורך זמן, ותוך כדי כך מניצים ממנו החוצה. בכל מקרה התא הופך למפעל לייצור נגיפים.

מרכיבי מערכת החיסון

אחד הדברים המצחיקים בקשר למערכת החיסון הוא שמערכת החיסון עובדת במהלך כל חיינו ורובנו כמעט ולא יודעים שום דבר עליה. למשל, רובנו יודעים שבתוכנו ישנו איבר בשם לב.רובנו גם יודעים שיש בנו ריאות, כבד וכליות. אך האם מישהו מכם שמע על התימוס? רוב הסיכויים שלא ידעתם שיש לכם איבר בשם הזה, ועדיין הוא נמצא שם בבית החזה שלכם ממש ליד הלב. יש עוד הרבה חלקים אחרים של מערכת החיסון שגם הם לא ידועים או לא ברורים לרוב האנשים, אז על כן, בואו ונכיר אותם יחד.

החלק הברור ביותר של מערכת החיסון הוא מה שאנו יכולים להבחין בו (לראות). למשל, העור הינו חלק חשוב ביותר של מערכת החיסון. העור הוא בעצם ההפרדה הראשונית בין פתוגנים שונים לגופינו. חלק מהתפקיד של העור הוא להוות מחסום או מעטה הדומה לאופן שאנו עוטפים מזון בניילון או נייר עטיפה בכדי להגן עליו. העור הינו שכבה יחסית קשיחה שבאופן כללי אינה חדירה ע"י חיידקים או נגיפים. האפידרמיס (השכבה החיצונית של העור) מכיל תאים מיוחדים הנקראים תאי לנגרהנס (יחד עם מלנוציטים) והם חשובים כמרכיב להתראה מוקדמת במערכת החיסון. בנוסף, העור גם מפריש חומרים אנטי-חיידקיים. חומרים אלה "מסבירים" מדוע אנו קמים בבוקר ללא שכבות של חיידקים שכן רוב החיידקים והנבגים (מצב רדום ושמור של חיידקים) שנוחתים לנו על העור, מתים די מהר.

האף שלנו, הפה והעיניים הינם אתרי חדירה ברורים לחיידקים. דמעות ואזורי ריריות מכילים את האנזים ליזוזים ששובר את הדופן התאי של הרבה סוגי חיידקים. גם הריר שלנו הוא אנטי-חיידקי. בפתחי האף וכן בריאות יש ריריות העוטפות אזורים אלה וחיידקים שהצליחו להגיע לאזורים אלה נתקעים ברירית ומהר מאוד נבלעים ע"י תאים פאגוציטיים.

ברגע שחיידק מצליח לחדור לגוף, עליו להתמודד עם מערכות אחרות של מערכת החיסון. המרכיבים העיקריים של מערכת החיסון הם: תימוס. טחול. מערכת הלימפה. מוח עצם. תאי דם לבנים. נוגדנים. מערכת המשלים. והורמונים.

להמשך (חלק ה) לחץ כאן.

© 2016 by Dr. Sefi Zargarian and Mr. Carmel Virthime 

bottom of page